Centre Veterinari Es cau d'en Pinxo

Coronavirus i mascotes: Tot el que sabem!

Coronavirus i mascotes: Tot el que sabem!


*** Noves mesures preventives a Es cau d'en Pinxo: Si vols comprar quelcom o sa teu mascota necessita assistència veterinària, consulta el nostre nou funcionament aquí! ***


Des del centre veterinari de Cadaqués Es cau d'en Pinxo hem considerat que davant l'alarma social generada cal facilitar a la població sobre la informació de la qual es disposa actualment sobre el Coronavirus (2019-nCoV).


Aquesta informació serà ampliada o modificada segons les noves recomanacions i evidències que puguin anar sorgint al llarg de l'evolució de la situació actual.


Què provoca el nou coronavirus a les persones?

El coronavirus provoca pneumònia. Actualment els símptomes coneguts són: febre, mal estar, mal de coll... Símptomes similars als de la grip.


Si algú sospita que podria estar contagiat, cal que contacti directament al 061 on determinaran la necessitat o no de realitzar proves així com decidir si el deriven a un centre sanitari o si és preferible que es realitzin les proves a domicili.


Com es transmet?

Actualment s'ha confirmat que el coronavirus es contagia de persona a persona mitjançant "gotes respiratòries". S'està estudiant també si hi ha contagi feco-oral.


Què en sabem avui?

La informació actualitzada sobre salut pública (de les persones) es pot consultar en els següents enllaços:

La informació actualitzada sobre salut pública (de les persones) es pot consultar en els següents enllaços:

Organització Mundial de la Salut (OMS o WHO)

Center of Disease Control and Prevention (CDC) 

La informació actualitzada sobre salut animal es pot consultar a la web de la Organització Mundial per a la Salut Mundial (OIE)


Poden infectar-se les nostres mascotes?

Actualment no hi ha cap evidència que confirmi que les nostres mascotes es poden contagiar amb el nou coronavirus 2019-nCoV, de fet, es creu que no, ja que es calcula que a hores d'ara hi hauria moltes mascotes infectades. Per la novetat de la situació, tampoc es pot descartar totalment que el contagi entre persones i mascotes sigui impossible. Per això s'han descrit una sèrie de precaucions en cas que una persona infectada amb coronavirus hagi de tractar amb la seva mascota, aquestes precaucions serien actualment les mateixes que hauria de tenir amb la resta de persones del seu entorn.

Cal tenir en compte que aquesta situació evoluciona ràpidament i la informació s'actualitzarà a mesura que se'n disposi.


Però a la Xina van trobar un gos infectat...

No exactament, el cas particular que descrius és la situació d'una persona infectada que té una mascota a la qual li han fet proves i han sortit lleument positives. Això vol dir que l'animal tenia una petita càrrega vírica en la mucosa oral i nasal Però això no vol dir que estigui infectat, sinó que pot estar només contaminat. En aquest sentit, l'animal actuaria com qualsevol altra superfície on una persona infectada pot dipositar càrrega vírica mitjançant la tos, parlant, fent-li un petó o evidentment esternudant-li a la cara. La fundadora de l'organització Lifelong Animap Protection Charity de Hong Kong, Sheila McClelland, ha escrit: "l'evidència actual suggereix que els gossos no tenen més risc de propagar (e coronavirus) que els objectes inanimats com la maneta de les portes".


Quines són les precaucions a tenir en compte si tinc coronavirus i tinc mascotes?

La situació ideal seria deixar les mascotes a càrrec d'una altra persona. Si això no és viable, es recomana evitar al màxim al contacte amb les mascotes (no fer-los petons- no acariciar-les, etc) i si es manté contacte cal fer ús de les mascaretes i rentar-se molt bé les mans abans i després de tocar la mascota. Idealment, també convé que l'alimenti una persona sana. Podeu descarregar la infografia del Col·legi de Veterinaris de Madrid al final d'aquesta pàgina.Si el meu animal ha estat en contacte amb una persona infectada i es posa malalt, què he de fer?

En aquest cas, cal que es comuniqui amb el funcionari de Salut Pública que tracta el cas de la persona infectada per tal que els veterinaris oficials valorin la situació. Si aquests valoren que cal traslladar-lo a una clínica veterinària, caldrà avisar-los abans perquè puguin prendre les mesures adequades i preparar una sala de quarantena si fos necessari.


Puc vacunar la meva mascota per prevenir que pugui agafar el nou coronavirus?

Les vacunes actuals contra el coronavirus caní no estan autoritzades per ser utilitzades per prevenir el nou coronavirus que és un virus clarament diferent.Us recordem que tota aquesta informació serà ampliada o modificada segons les noves recomanacions i evidències que puguin anar sorgint al llarg de l'evolució de la situació actual.#Coronavirus #VetLife #AnimalsMatterTornar a notícies